Verpleegkundigen en euthanasie: een toekomstperspectief

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Nursing students’ view on their future role and skills regarding euthanasia due to unbearable mental suffering: A mixed-method Study

Waar gaat dit artikel over?

Het artikel, gepubliceerd in “Nurse Education in Practice” in 2023, verkent de visie van laatstejaars bachelorstudenten verpleegkunde op hun toekomstige rol en vaardigheden met betrekking tot euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden. De studie, die plaatsvond in Vlaanderen, België, ontdekte dat studenten zichzelf een duidelijke toekomstige rol zien spelen in het besluitvormingsproces en in de ondersteuning van patiënten en familie voor, tijdens en na euthanasie vanwege psychisch lijden, maar niet in het toedienen van de euthanasie zelf. Studenten gaven echter aan dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om adequaat om te gaan met dergelijke verzoeken.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De bevindingen kunnen Nederlandse zorgverleners inzicht geven in hoe toekomstige verpleegkundigen voorbereid willen worden op hun rol in de euthanasiezorg, vooral bij patiënten met psychisch lijden. Het herkennen van de behoefte aan meer onderwijs en praktische training over dit onderwerp kan helpen om de kwaliteit van de euthanasiezorg in Nederland te verbeteren. Dit is met name relevant gezien de complexiteit van euthanasieverzoeken in de geestelijke gezondheidszorg en de noodzaak voor hulpverleners om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn om deze verzoeken te ondersteunen.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!