Kwaliteit van leven en stervenshulp beoordeeld

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Examining assisted suicide and euthanasia through the lens of healthcare quality

Waar gaat dit artikel over? Het artikel, geschreven door Miriam Colleran en Anne M. Doherty en gepubliceerd in het Irish Journal of Medical Science, evalueert geassisteerde zelfdoding en euthanasie (EAS) vanuit het perspectief van zorgkwaliteit. Het bespreekt de risico’s, zoals ongepaste dood, en de noodzaak van balancerende maatregelen om deze te voorkomen. Het artikel wijst ook op de uitdagingen bij het beoordelen van dwang en de risico’s voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen met een handicap en psychische aandoeningen. De auteurs benadrukken de noodzaak van toegang tot palliatieve zorg en geestelijke gezondheidszorg, in plaats van een haastige dood. Dit onderzoek is relevant voor Ierland, waar recentelijk wetsvoorstellen inzake EAS zijn geïntroduceerd en besproken.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Nederlandse zorgverleners kunnen leren van de Ierse benadering van EAS en de bijbehorende kwaliteits- en ethische vraagstukken. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen voor zorgvuldige besluitvorming rond euthanasie, met een focus op de kwaliteit van leven en het voorkomen van ongewenste uitkomsten. De Ierse ervaringen kunnen ook bijdragen aan het Nederlandse debat over hoe EAS te integreren met behoud van een hoge standaard van zorg en respect voor de autonomie van patiënten.

Auteurs van het artikel zijn Miriam Colleran en Anne M. Doherty, gepubliceerd in 2023. De DOI-link naar dit onderzoek is 10.1007/s11845-023-03418-2.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!