Euthanasie bij psychiatrische patiënten onderzocht

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Waar gaat dit artikel over? Het wetenschappelijke artikel, getiteld “Why adults with psychiatric conditions request euthanasia: A qualitative interview study of life experiences, motives and preventive factors”, is gepubliceerd in het Journal of Psychiatric Research in september 2021. De eerste auteur is Monica Verhofstadt en het onderzoek is uitgevoerd in België. De DOI van het artikel is 10.1016/j.jpsychires.2021.09.032.

Het onderzoek richt zich op volwassenen met psychiatrische aandoeningen die euthanasie aanvragen. Het doel was om te begrijpen waarom deze patiënten euthanasie aanvragen, hoe dit zich verhoudt tot de optie van zelfdoding, en wat deze patiënten had kunnen weerhouden van de gedachte aan de dood en het aanvragen van euthanasie.

Uit de bevindingen blijkt dat de meeste patiënten zich emotioneel uitgeput voelden door vele tegenslagen, wat leidde tot het alomtegenwoordige gevoel dat het leven niet meer de moeite waard was. Sommige patiënten hadden hun hele leven tegenslag ervaren, terwijl anderen vooral later in het leven worstelden. Patiënten waardeerden euthanasie boven zelfdoding omdat het waardiger en acceptabeler was, zowel voor henzelf als voor hun naasten. Wat betreft preventieve factoren gaven patiënten aan dat er behoefte is aan betere toegankelijkheid en kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg en een verandering in de maatschappelijke perceptie van en steun voor deze patiënten.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Dit onderzoek biedt Nederlandse hulpverleners inzicht in de complexe redenen waarom sommige patiënten met psychiatrische aandoeningen euthanasie overwegen. Door te begrijpen wat deze patiënten doormaken en wat hun beweegredenen zijn, kunnen hulpverleners beter inspelen op hun behoeften en wellicht preventieve maatregelen treffen.

De studie benadrukt ook het belang van waardigheid in het proces van euthanasie en hoe dit wordt gezien als een meer humane optie in vergelijking met zelfdoding. Dit kan hulpverleners helpen om het onderwerp euthanasie op een empathische en respectvolle manier te benaderen.

Daarnaast wijst het onderzoek op de noodzaak van betere geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke steun voor deze patiënten. Dit kan Nederlandse hulpverleners aansporen om te pleiten voor betere zorg en ondersteuning voor hun patiënten, en om samen te werken met andere professionals en beleidsmakers om de zorg voor mensen met psychiatrische aandoeningen die euthanasie overwegen te verbeteren.

Deze samenvatting is voor ThaNet, een lerend netwerk dat als doel heeft om de euthanasie zorg in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

 

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!