Rouwverwerking na zelfdoding of hulp bij zelfdoding

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: “Only One Way Out”-Partners’ Experiences and Grief Related to the Death of Their Loved One by Suicide or Physician-Assisted Dying Due to a Mental Disorder

Waar gaat dit artikel over?

Dit onderzoek verkent de ervaringen en rouwprocessen van partners na het overlijden van hun geliefde door zelfdoding of hulp bij zelfdoding (Physician-Assisted Dying, PAD) als gevolg van een psychische aandoening. Uitgevoerd in Nederland en gepubliceerd in “Frontiers in Psychiatry” op 8 juli 2022, richt de studie zich op de impact van dergelijke sterfgevallen op de mentale gezondheidssymptomen van de overlevende partners. Met behulp van enquêtes en diepgaande interviews met 27 rouwende partners, bleek dat langere tijd sinds het overlijden en overlijden door PAD geassocieerd waren met lagere intensiteit van rouw. Er waren verschillende gradaties van verwachting van de dood, en de aanwezigheid bij het overlijden had een variërende impact op de rouwende partners.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Nederlandse zorgverleners kunnen inzicht krijgen in de nuances van rouw na de zelfgekozen dood van een partner en de factoren die bijdragen aan een meer of minder intense rouwervaring. De bevindingen suggereren dat de verwachting van overlijden, afwezigheid van lijden van de partner op het moment van overlijden, en de aanwezigheid van artsondersteuning de rouwintensiteit kunnen verminderen. Dit kan belangrijk zijn voor zorgverleners bij het ondersteunen van cliënten in de context van euthanasieverzoeken vanwege psychische aandoeningen. Het in acht nemen van de rouwreacties van de achterblijvende partner kan hen helpen bij het bepalen van hun positie ten opzichte van persoonlijke betrokkenheid bij PAD door psychische aandoeningen.

  • Auteurs: Marianne C. Snijdewind, Jos de Keijser, Gerty Casteelen, Paul A. Boelen, Geert E. Smid
  • Publicatiedatum: 8 juli 2022
  • DOI: 10.3389/fpsyt.2022.894417

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!