Herstel vlak voor geplande euthanasie bij psychiatrische patiënt

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Laatste-moment herstel van een psychiatrische patiënt die om hulp bij zelfdoding verzocht

Waar gaat dit artikel over? Het artikel, geschreven door S.M.P. van Veen et al., beschrijft het geval van een 36-jarige man met schizofrenie en onbehandelbare muzikale hallucinaties die euthanasie aanvroeg in Nederland. Na een intensieve behandelingsperiode waarbij zijn klachten werden herkend als intrusieve gedachten en niet als psychotische fenomenen, werd hij met succes behandeld met een SSRI (citalopram) en cognitieve gedragstherapie. Dit leidde tot een volledige remissie en de patiënt trok zijn verzoek om euthanasie in. Het artikel benadrukt het belang van een zorgvuldige diagnose en behandeling en stelt voor om een strikte procedure te volgen voordat aan een verzoek om hulp bij zelfdoding wordt voldaan, vooral bij psychiatrische patiënten.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Dit artikel kan als leidraad dienen voor Nederlandse hulpverleners door het belang te onderstrepen van een grondige heroverweging en tweede mening bij euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten. Het toont het potentieel van een laatste-moment heroverweging, wat het leven van de patiënt kan redden. Het benadrukt ook de noodzaak van een gedegen en zorgvuldige procedure bij het beoordelen van dergelijke verzoeken.

Het artikel is geschreven door S.M.P. van Veen, W.F.J. Scheurleer, M.L. Ruijsch, C.H. Röder, G.A.M. Widdershoven en A. Batalla. Het is gepubliceerd in Psychiatric Services in juni 2020 met de DOI 10.1176/appi.ps.201900489.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!