Grenzen aan euthanasie bij psychisch lijden

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Do Doctors Differentiate Between Suicide and Physician-Assisted Death? A Qualitative Study into the Views of Psychiatrists and General Practitioners

Waar gaat dit artikel over? Het onderzoek, gepubliceerd in Culture, Medicine, and Psychiatry, is uitgevoerd door Rosalie Pronk, Dick L. Willems en Suzanne van de Vathorst. Het verkent hoe Nederlandse psychiaters en huisartsen onderscheid maken tussen suïcidaliteit en arts-ondersteunde dood (EAS) bij patiënten met psychiatrische aandoeningen. Drie categorieën van doodswensen worden onderscheiden: impulsieve suïcidaliteit, chronische suïcidaliteit, en rationele doodswensen. De studie benadrukt de uitdagingen die artsen ervaren bij het beoordelen van deze wensen en het bieden van EAS, vooral als de doodswens deel uitmaakt van de psychopathologie. De consistentie van de doodswens over tijd en de behandelbaarheid van de aandoening zijn belangrijke factoren in hun afweging.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? De bevindingen van het onderzoek zijn waardevol voor Nederlandse hulpverleners omdat het de noodzaak onderstreept om de onderliggende oorzaken van de doodswens van een patiënt nauwkeurig te beoordelen. Het biedt handvatten voor het onderscheiden tussen verschillende typen doodswensen en het belang van een zorgvuldige evaluatie van de wens tot euthanasie binnen de psychiatrie. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen om de zorg voor patiënten met psychiatrische aandoeningen die euthanasie overwegen, te verbeteren.

Het artikel is geschreven door Rosalie Pronk, Dick L. Willems en Suzanne van de Vathorst, en is gepubliceerd op 24 augustus 2020. De DOI-link naar dit onderzoek is 10.1007/s11013-020-09686-2.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!