Orgaandonatie na euthanasie bij psychische aandoeningen

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Organ Donation After Euthanasia in Patients Suffering From Psychiatric Disorders: 10-Years of Preliminary Experiences in the Netherlands

Waar gaat dit artikel over? Dit artikel, geschreven door Nathalie van Dijk et al., onderzoekt de situatie van orgaandonatie na euthanasie (ODE) bij patiënten met psychiatrische stoornissen in Nederland. Over een periode van tien jaar zijn de gegevens en ervaringen geanalyseerd van patiënten die hun organen hebben gedoneerd na een euthanasieprocedure vanwege ondraaglijk psychisch lijden. Het bespreekt de medische en wettelijke toelaatbaarheid van dergelijke gevallen en de uitdagingen op ethisch en praktisch vlak. De studie toont aan dat er een aanzienlijke bereidheid tot donatie is onder deze patiënten en dat het aantal gevallen van ODE in deze groep aanzienlijk is, met een potentieel positieve impact op de transplantatiewachtlijsten.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Deze studie kan Nederlandse hulpverleners helpen om de mogelijkheden van orgaandonatie na euthanasie te herkennen en te overwegen binnen de context van de zorg voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Het verhoogt het bewustzijn over de complexe ethische en praktische overwegingen bij deze procedures en benadrukt het belang van een zorgvuldige besluitvorming en respect voor de autonomie van de patiënt. De bevindingen kunnen leiden tot een beter beleid en protocollen die zowel euthanasie als orgaandonatie betreffen.

Het artikel is geschreven door Nathalie van Dijk, Paulan Stärcke, Wim de Jongh, Nichon Jansen, David Shaw, Jan Bollen, en Walther van Mook. Het is gepubliceerd op 9 februari 2023 in Transplant International met DOI 10.3389/ti.2023.10934.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!