Besluitvorming bij euthanasie in psychiatrie belicht

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Assessment of patient decision-making capacity in the context of voluntary euthanasia for psychic suffering caused by psychiatric disorders: a qualitative study of approaches among Belgian physicians

Waar gaat dit artikel over?

Deze studie, uitgevoerd door Frank Schweitser en collega’s en gepubliceerd in “J Med Ethics” in 2021, onderzoekt hoe Belgische artsen besluitvormingscapaciteit beoordelen bij patiënten met ondraaglijk psychisch lijden door psychiatrische aandoeningen, die verzoeken om euthanasie. Het onderzoek belicht dat er verschillende visies en benaderingen bestaan onder artsen betreffende de beoordeling van besluitvormingscapaciteit. De studie benadrukt vier belangrijke cognitieve vaardigheden die besluitvormingscapaciteit bepalen: communicatie, begrip, waardering en redenering. Er is echter geconstateerd dat persoonlijke waarden en overtuigingen van artsen hun benadering beïnvloeden, wat leidt tot verschillen in hoe deze capaciteit wordt geëvalueerd.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Nederlandse zorgverleners kunnen uit deze studie leren over de complexiteit van het beoordelen van besluitvormingscapaciteit bij euthanasieverzoeken door psychiatrische patiënten. De bevindingen benadrukken het belang van een gestructureerde aanpak en het gebruik van gestandaardiseerde methodes voor beoordeling. Dit kan bijdragen aan meer consistentie en transparantie in de euthanasiepraktijk en helpen bij het beschermen van de belangen van psychisch lijdende patiënten bij euthanasiebeslissingen.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!