Ethische aspecten bij levenseinde zorg voor ernstige mentale aandoeningen

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Mapping the ethical aspects in end-of-life care for persons with a severe and persistent mental illness: A scoping review of the literature

Waar gaat dit artikel over? Dit artikel presenteert een onderzoek naar de ethische aspecten in de zorg rond het levenseinde van mensen met ernstige en aanhoudende mentale aandoeningen. Het betreft een overzichtsstudie van wetenschappelijke literatuur, waarbij de nadruk ligt op de ethische aspecten van deze zorg. Belangrijke resultaten zijn dat de vier hoofdprincipes van biomedische ethiek—autonomie, rechtvaardigheid, niet-schaden en weldoen—duidelijk in de literatuur naar voren komen, elk op een eigen manier benaderd. Het onderzoek is uitgevoerd in België en internationaal, met gegevens uit onder andere Australië, Zwitserland, de Verenigde Staten, Nederland en India.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Nederlandse hulpverleners kunnen uit dit onderzoek leren hoe belangrijk een ethische benadering van levenseinde zorg is voor mensen met ernstige en aanhoudende mentale aandoeningen. Dit omvat het respecteren van de autonomie van patiënten, het garanderen van rechtvaardige toegang tot kwaliteitszorg, en het bieden van zorg die zowel weldadig is als het niet aanrichten van schade. Het onderzoek benadrukt de complexiteit van besluitvorming en de noodzaak van ondersteunende besluitvorming. Nederlandse zorgverleners kunnen deze principes integreren in hun praktijk en zo bijdragen aan betere euthanasiezorg voor deze doelgroep. Met name kan er vanuit de Nederlandse context waar euthanasie onder strikte voorwaarden is toegestaan, geleerd worden over de complexe ethische afwegingen bij het toepassen ervan bij psychiatrische patiënten.

Het onderzoek werd geleid door Loïc Moureau, Monica Verhofstadt en Axel Liégeois, gepubliceerd op 16 maart 2023, en is te vinden via de DOI link: 10.3389/fpsyt.2023.1094038.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!