De rol van familie bij euthanasiebeslissingen

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: What About Us? Experiences of Relatives Regarding Physician-Assisted Death for Patients Suffering from Mental Illness: A Qualitative Study

Waar gaat dit artikel over? Dit onderzoek, gepubliceerd in Culture, Medicine, and Psychiatry, verkent de ervaringen van familieleden rondom het proces van euthanasie of hulp bij zelfdoding (PAD) bij patiënten met een psychische stoornis in Nederland. Het laat zien dat familieleden vaak ambivalent staan tegenover de euthanasiewens van hun naaste, waarbij ze begrip hebben voor de lijdensdruk, maar tegelijkertijd hopen op een andere uitkomst. Respondenten rapporteren een scala aan ervaringen, variërend van positief en intiem tot extreem zwaar. Het onderzoek benadrukt het belang van familiebetrokkenheid gedurende het proces en de behoefte aan naasteondersteuning en nazorg.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Voor Nederlandse hulpverleners biedt het inzicht in hoe belangrijk het is om familieleden te betrekken bij euthanasiebeslissingen, met name in gevallen van psychische stoornissen. Het illustreert dat het betrekken van naasten niet alleen de patiënt ten goede komt, maar ook cruciaal is voor de verwerking van de familie. Dit kan leiden tot een zorgvuldiger en empathischer benadering bij euthanasieverzoeken en kan hulpverleners ondersteunen in het bieden van gepaste nazorg aan de familie.

De auteurs van het artikel zijn Rosalie Pronk, D. L. Willems, en S. van de Vathorst, gepubliceerd op 16 december 2021. De DOI-link naar dit onderzoek is 10.1007/s11013-021-09762-1.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!