De complexiteit van euthanasieconsultaties ontrafeld

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Complexities in consultations in case of euthanasia or physician-assisted suicide: a survey among SCEN physicians

Waar gaat dit artikel over?

Het artikel onderzoekt de complexiteiten die SCEN-artsen (Support and Consultation on Euthanasia in the Netherlands) ervaren bij consultaties in het kader van euthanasie of hulp bij zelfdoding in Nederland. De studie, gepubliceerd in “BMC Family Practice” in 2020, onthult dat 21,6% van de gevallen als moeilijk wordt ervaren door SCEN-artsen. Complexiteiten hebben vooral te maken met de interactie met patiënten (79,7%) en het beoordelen van de zorgvuldigheidseisen (41,0%). Kenmerken die geassocieerd worden met moeilijkere consultaties zijn onder andere het minder zeker zijn van de uitvoerende arts over de uitvoering van de euthanasie, patiënten die in het ziekenhuis verblijven, hartfalen/CVA als hoofddiagnose en de aanwezigheid van psychiatrische stoornissen of psychosociale of existentiële problemen naast de hoofddiagnose.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Nederlandse hulpverleners kunnen van dit onderzoek leren dat complexiteiten in euthanasieconsultaties niet alleen beperkt zijn tot ‘complexe’ gevallen die in het publieke debat vaak worden besproken, zoals patiënten met psychiatrische aandoeningen, dementie of levensmoeheid. De bevindingen benadrukken de behoefte aan aandacht voor deze complexiteiten in intervisie en mogelijke verbeteringen in training en ondersteuning van SCEN-artsen. Dit kan hen helpen om betere euthanasiezorg te bieden door het versterken van hun kennis en vaardigheden in het omgaan met deze uitdagingen, wat essentieel is bij het beoordelen van euthanasieverzoeken van mensen met een psychiatrische aandoening.

  • Auteurs: Tessa D. Bergman, H. Roeline W. Pasman en Bregje D. Onwuteaka-Philipsen
  • Publicatiedatum: 2020
  • DOI: 10.1186/s12875-019-1063-z

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!