Ketamine als alternatief voor euthanasie bij depressie

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Ketamine for depression: a potential role in requests for Medical Aid in Dying?

Waar gaat dit artikel over? Dit artikel presenteert een gevalstudie uit Canada over een patiënt met een ernstige, behandelingsresistente depressie die verzoekt om Medische Hulp bij Sterven (MAiD), maar aanzienlijke verbetering ervaart na een behandeling met intraveneuze ketamine-infusies. Dit kan de eerste keer zijn dat ketamine een dergelijk effect heeft bij een patiënt die mogelijk in aanmerking zou komen voor MAiD wegens depressie. De auteurs stellen dat ketamine serieus overwogen dient te worden bij de evaluatie van MAiD-verzoeken, gezien de snelle en opmerkelijke respons die de patiënt vertoonde. Het onderzoek vindt plaats in de context van het Canadese gezondheidssysteem en draagt bij aan de discussie over de rol van irremediabiliteit en behandelmogelijkheden in de beslissing voor MAiD bij psychiatrische aandoeningen.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? De casus biedt inzicht in de behandelopties voor Nederlandse patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening die verzoeken om euthanasie. Het onderstreept de noodzaak om nieuwe en alternatieve behandelingen, zoals ketamine, te overwegen voordat wordt overgegaan tot euthanasie. Dit is vooral relevant gezien de ethische en klinische uitdagingen rondom de vaststelling van de onherstelbaarheid van psychiatrische aandoeningen. Nederlandse hulpverleners kunnen uit dit onderzoek leren dat er mogelijkheden zijn voor patiënten die niet reageren op traditionele behandelingen, en dat het verkennen van dergelijke opties cruciaal kan zijn in de zorg voor mensen met een psychiatrische aandoening die om euthanasie verzoeken.

Auteurs van het artikel zijn Nicolas Garel, Michka Nazon, Kamran Naghi, Elena Willis, Karl Looper, Soham Rej, en Kyle T. Greenway. Het artikel is gepubliceerd op 26 januari 2023. De DOI-link naar dit onderzoek is 10.1097/YIC.0000000000000462.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!