De stem van ervaringsdeskundigen in euthanasiedebat

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: A Focus Group Study of the Views of Persons with a History of Psychiatric Illness about Psychiatric Medical Aid in Dying

Waar gaat dit artikel over?

Het artikel beschrijft een focusgroeponderzoek naar de meningen van mensen met een psychiatrische ziektegeschiedenis over medische hulp bij zelfdoding (MAID) voor psychiatrische aandoeningen. Het onderzoek, gepubliceerd in “AJOB Empirical Bioethics” op 20 juni 2023 en uitgevoerd in de Verenigde Staten, onthult een breed scala aan meningen. Sommige deelnemers steunen psychiatrische MAID op grond van respect voor autonomie en de ernstige lijdensdruk veroorzaakt door geestesziekten. Anderen maken zich zorgen over de uitdagingen rondom beslissingsbekwaamheid en het risico dat MAID als een alternatief voor zelfmoord wordt gezien.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Dit artikel levert belangrijke perspectieven voor Nederlandse zorgverleners in het euthanasiedebat, met name in de psychiatrie. Het benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige beoordeling van de wensen van patiënten met psychiatrische aandoeningen en het risico van stigmatisering. Het biedt inzicht in hoe ervaringsdeskundigen denken over MAID en de impact die het kan hebben op de perceptie van geestelijke gezondheidszorg en zelfmoordpreventie.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!