Inzicht in de criteria voor hulp bij zelfdoding bij psychiatrische patiënten

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Competence for physician-assisted death of patients with mental disorders: theoretical and practical considerations

Waar gaat dit artikel over? Het onderzoek van Azgad Gold richt zich op de competentiebeoordeling voor hulp bij zelfdoding (PAD) bij patiënten met psychiatrische aandoeningen. Er wordt beargumenteerd dat voor deze groep patiënten een hogere drempel voor besluitvormingscompetentie nodig is dan voor conventionele medische ingrepen, gezien de hogere risico’s en de unieke kenmerken van psychiatrische aandoeningen. Drie reële gevallen worden kritisch besproken om de toepassing van deze hogere standaard te illustreren. Het onderzoek benadrukt de noodzaak voor heldere richtlijnen die de kwaliteit van competentiebeoordelingen bij deze patiënten kunnen bevorderen. Het artikel is voor het eerst gepubliceerd op 6 juni 2023.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Dit artikel is van waarde voor Nederlandse hulpverleners, omdat het inzicht biedt in de complexiteit van competentiebeoordelingen bij psychiatrische patiënten die verzoeken om PAD. Het benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige afweging bij het beoordelen van de besluitvormingscompetentie en biedt een raamwerk dat hulpverleners kan ondersteunen bij het navigeren door de ethische en praktische uitdagingen die PAD met zich meebrengt. Het herkennen van de hogere risico’s en het hebben van striktere criteria voor de besluitvormingscompetentie kunnen Nederlandse hulpverleners helpen bij het beschermen van de belangen van hun patiënten en het waarborgen van ethisch verantwoorde zorgpraktijken.

De auteur van het onderzoek is Dr. Azgad Gold van de Forensic Psychiatry Unit, Beer Yaakov-Ness Ziona Mental Health Center, Beer Yaakov, Israël. Het artikel is gepubliceerd door BMJ en kan gevonden worden via de DOI link: 10.1136/jme-2022-108829.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!