Euthanasie bij niet-terminale ziekten: Publieke opinie VS

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Resource Limitation and ‘Forced Irremediability’ in Physician-Assisted Death for Nonterminal Mental and Physical Conditions: A Survey of the US Public

Waar gaat dit artikel over? Het artikel presenteert een onderzoek naar de houding van het Amerikaanse publiek ten opzichte van euthanasie en hulp bij zelfdoding voor mensen met niet-terminale mentale en fysieke aandoeningen, met name in situaties waarin een gebrek aan middelen een rol speelt in de wens om te sterven. Het onderzoek onthult dat hoewel er een significante steun is voor euthanasie bij terminale ziekten, de steun voor niet-terminale aandoeningen afneemt als er beperkte middelen in het spel zijn. Bovendien is er minder steun voor de toepassing van euthanasie bij mentale aandoeningen vergeleken met fysieke beperkingen. Deze resultaten zijn belangrijk voor het beleidsdebat over euthanasie en de grenzen van ‘onherstelbaarheid’.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? De resultaten van dit onderzoek zijn relevant voor Nederlandse hulpverleners omdat het wijst op de complexiteit van euthanasiebeslissingen in relatie tot maatschappelijke steun en de beschikbaarheid van middelen. Het versterkt het belang van een zorgvuldige overweging van sociaaleconomische factoren wanneer patiënten om euthanasie vragen. Inzicht in de percepties van het publiek kan Nederlandse zorgprofessionals helpen om beter te communiceren over de nuances van euthanasie, vooral bij niet-terminale condities.

Het artikel is geschreven door Noah Berens, David Wasserman, Paul Wakim, Talia Bernhard en Scott Y.H. Kim. De publicatiedatum is 1 juli 2023, en het is te vinden in het Journal of Academic Consultation-Liaison Psychiatry met DOI 10.1016/j.jaclp.2021.12.010.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!