Wanneer leven lijden wordt: de keuze voor waardigheid

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Feeling Seen, Being Heard: Perspectives of Patients Suffering from Mental Illness on the Possibility of Physician-Assisted Death in the Netherlands

Waar gaat dit artikel over?

Het artikel, gepubliceerd in “Culture, Medicine, and Psychiatry” in 2022, gaat in op de perspectieven van patiënten met psychische aandoeningen in Nederland over de mogelijkheid van hulp bij zelfdoding door een arts (Physician-Assisted Death, PAD). Het onderzoek is gebaseerd op 21 diepte-interviews en identificeert vier hoofdthema’s: autonomie en zelfbeschikking, het beëindigen van lijden, erkenning, en een waardig levenseinde. Patiënten hechten groot belang aan de mogelijkheid van PAD en zien het als een middel om autonomie over hun levenseinde te behouden, ondraaglijk psychisch lijden te beëindigen, en erkenning te krijgen voor hun situatie. De studie belicht hoe het bespreken van een PAD-wens therapeutisch kan werken en patiënten kan helpen zich gehoord en gezien te voelen, wat kan resulteren in een verminderde wens om te sterven.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Voor Nederlandse hulpverleners toont dit artikel de diepte van de worsteling die patiënten met psychische aandoeningen ervaren rondom hun wens voor PAD. Het bespreekbaar maken van PAD kan een vorm van erkenning bieden en bijdragen aan het gevoel van waardigheid en controle bij de patiënt. Dit kan van essentieel belang zijn bij de zorgverlening rondom euthanasie. Het biedt inzicht in de complexiteit van de doodswens bij psychische aandoeningen en benadrukt het belang van een open dialoog, waarbij de wens voor een waardig levenseinde centraal staat.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!