De dynamiek van euthanasieverzoeken in de psychiatrie

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Considerations by Dutch Psychiatrists Regarding Euthanasia and Physician-Assisted Suicide in Psychiatry: A Qualitative Study

Waar gaat dit artikel over?

Deze studie, uitgevoerd door Rosalie Pronk en collega’s en gepubliceerd in “J Clin Psychiatry” in november/december 2019, verkent de overwegingen van Nederlandse psychiaters met betrekking tot euthanasie en hulp bij zelfdoding in de psychiatrie. Het onderzoek, dat deel uitmaakt van de Derde Evaluatie van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl), is gebaseerd op diepte-interviews met 17 Nederlandse psychiaters. Uit de studie blijkt dat er een breed scala aan overwegingen is die meespelen bij de besluitvorming rond euthanasie, variërend van ethische en professionele dilemma’s tot praktische en contextuele zorgen. Hoewel euthanasie in Nederland wettelijk is toegestaan onder strikte voorwaarden, is er onder psychiaters veel terughoudendheid en diversiteit in meningen over de uitvoerbaarheid en wenselijkheid ervan bij psychiatrische patiënten.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De inzichten uit deze studie kunnen Nederlandse hulpverleners ondersteunen in hun ethische en praktische overwegingen bij euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten. Het biedt een dieper begrip van de complexiteit en de diversiteit van meningen die leven onder professionals. Deze kennis kan bijdragen aan het vormgeven van zorgvuldig beleid en het ontwikkelen van ondersteunende richtlijnen voor hulpverleners die geconfronteerd worden met dergelijke verzoeken. Het verhoogt ook het bewustzijn over de invloed van maatschappelijke en beleidsmatige factoren, zoals de staat van de geestelijke gezondheidszorg en beschikbare behandelopties, op de besluitvorming rond euthanasie.

  • Auteur: Rosalie Pronk, MA, et al.
  • Publicatiedatum: November/December 2019
  • DOI: 10.4088/JCP.19m12736

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!