Vooruit plannen voor waardig sterven bij dementie

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Advance Requests for Medical Assistance in Dying in Dementia: a Survey Study of Dementia Care Specialists

Waar gaat dit artikel over?

Dit onderzoek, uitgevoerd in Vancouver, Canada en gepubliceerd in het “Canadian Geriatrics Journal” in juni 2021, peilt de houding van zorgverleners ten opzichte van voorafgaande verzoeken voor medische bijstand bij het sterven (MAiD) bij dementiepatiënten. Een meerderheid van de respondenten steunt de wetgeving die het mogelijk maakt voor mensen met dementie om vooraf een MAiD-verzoek in te dienen, ondanks dat zij tegelijkertijd ethische en logistieke zorgen uiten over de uitvoerbaarheid. De zorgverleners benadrukken het belang van verplichte capaciteitsbeoordelingen bij het opstellen van dergelijke verzoeken, en het bereiken van consensus binnen het zorgteam over het moment van uitvoering.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De bevindingen bieden Nederlandse hulpverleners inzicht in de complexiteit rondom MAiD bij dementie, die ook relevant kan zijn voor de Nederlandse context waar euthanasie is toegestaan. Het kan hen helpen bij het vormen van beleid en praktijken rondom voorafgaande verzoeken voor euthanasie bij patiënten met dementie. Vooral het belang van capaciteitsbeoordelingen en teamconsensus kan bijdragen aan het zorgvuldig navigeren door de ethische dilemma’s die spelen bij euthanasie in gevallen van dementie.

  • Auteur: Allison Nakanishi, MD, FRCPC, et al.
  • Publicatiedatum: Juni 2021
  • DOI: 10.5770/cgj.24.496

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!