Euthanasie bij psychiatrische aandoeningen: een overzicht

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Waar gaat dit artikel over?

Het artikel, getiteld “Public and physicians’ support for euthanasia in people suffering from psychiatric disorders: a cross-sectional survey study”, is geschreven door Kirsten Evenblij en collega’s en is gepubliceerd in BMC Medical Ethics in 2019. De DOI van het artikel is https://doi.org/10.1186/s12910-019-0404-8.

Het onderzoek richt zich op de steun van het publiek en artsen voor euthanasie en hulp bij zelfdoding (EAS) bij mensen met psychiatrische aandoeningen. Hoewel EAS bij deze groep relatief zeldzaam is, heeft de toenemende vraag naar EAS geleid tot publieke en politieke debatten. Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland.

Uit de resultaten blijkt dat 53% van het algemene publiek van mening is dat mensen met psychiatrische aandoeningen in aanmerking moeten komen voor EAS. Daarentegen varieert de bereidheid van artsen om EAS uit te voeren bij deze patiënten tussen de 20% (medische specialisten) en 47% (huisartsen). Opvallend is dat 39% van de psychiaters het uitvoeren van EAS bij psychiatrische patiënten voorstelbaar acht.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Dit onderzoek biedt inzicht in de houding van zowel het algemene publiek als professionals ten opzichte van euthanasie bij psychiatrische patiënten. Voor Nederlandse hulpverleners kan dit inzicht waardevol zijn bij het navigeren door ethische en praktische overwegingen rondom euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten.

Het feit dat een aanzienlijk deel van het publiek en de artsen openstaat voor de mogelijkheid van EAS bij psychiatrische aandoeningen benadrukt het belang van duidelijke richtlijnen, opleiding en ondersteuning voor zorgverleners die met dergelijke verzoeken worden geconfronteerd. Het kan ook wijzen op de noodzaak van verdere publieke voorlichting en discussie over dit gevoelige onderwerp.

Voor ThaNet, dat streeft naar verbetering van de euthanasiezorg in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg, onderstreept dit onderzoek het belang van voortdurende educatie, training en reflectie onder professionals om te zorgen voor ethische en zorgvuldige besluitvorming rondom euthanasie bij psychiatrische patiënten.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!