Een blik op euthanasie bij psychiatrische patiënten

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Belgian psychiatrists’ attitudes towards, and readiness to engage in, euthanasia assessment procedures with adults with psychiatric conditions: a survey

Waar gaat dit artikel over?

Dit onderzoek, gepubliceerd in “BMC Psychiatry” in 2020, onderzoekt de houding en bereidheid van Belgische psychiaters om betrokken te zijn bij euthanasiebeoordelingsprocedures voor volwassenen met psychiatrische aandoeningen. De studie vond plaats tussen november 2018 en april 2019 onder leden van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. De belangrijkste uitkomst is dat een meerderheid van de psychiaters (74,5%) instemt met het behoud van de wettelijke optie voor euthanasie bij deze patiëntengroep, maar dat slechts een minderheid actief betrokken wil zijn bij de uitvoering ervan, met een voorkeur voor een adviserende rol in plaats van het uitvoeren van de procedure.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De resultaten van dit onderzoek zijn relevant voor Nederlandse hulpverleners die te maken hebben met euthanasieverzoeken van patiënten met psychiatrische aandoeningen. De houding van psychiaters ten opzichte van euthanasie kan invloed hebben op de praktijk in Nederland, waar euthanasie ook legaal is onder strikte voorwaarden. Het bewustzijn over de terughoudendheid van sommige psychiaters om actief betrokken te zijn bij euthanasieprocedures kan helpen bij het ontwikkelen van ondersteunende maatregelen en opleidingen om de kennis en het comfort van hulpverleners te vergroten. Daarnaast kan dit inzicht geven in de noodzaak van duidelijke richtlijnen en ondersteuning voor hulpverleners bij complexe besluitvormingsprocessen rondom euthanasie.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!