Suïcidepreventie in de psychiatrie: een complexe uitdaging

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Euthanasia in adults with psychiatric conditions: A descriptive study of the experiences of Belgian psychiatrists

Waar gaat dit artikel over?

Dit onderzoek, gepubliceerd in “Science Progress” in 2021, gaat over de ervaringen van Belgische psychiaters met euthanasieverzoeken van volwassenen met psychiatrische aandoeningen. De studie, uitgevoerd tussen november 2018 en april 2019, onderzoekt 46 unieke gevallen en constateert dat de meeste patiënten naast hun psychische ook somatische aandoeningen hebben. Psychiaters ervaren verschillende moeilijkheden bij het beoordelen van de zorgvuldigheidseisen gerelateerd aan de medische conditie van de patiënt, zoals de ongeneeslijkheid en het ontbreken van redelijke behandelvooruitzichten. Het onderzoek benadrukt de lange duur van het euthanasiebeoordelingsproces, dat gemiddeld 14 maanden duurt en multidisciplinaire consultaties vereist.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De inzichten uit deze studie zijn waardevol voor Nederlandse hulpverleners die betrokken zijn bij euthanasiebeoordelingen bij psychiatrische patiënten. Het biedt een diepgaand begrip van de complexiteit en de emotionele last die het beoordelingsproces met zich meebrengt. Voor hulpverleners kan dit leiden tot het ontwikkelen van betere ondersteuningssystemen en het verfijnen van beoordelingscriteria om de kwaliteit en zorgvuldigheid van euthanasiebeoordelingen te verbeteren.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!