De euthanasieprocedure: een dubbelzijdig effect

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: De impact van de euthanasiebeoordelingsprocedure: een kwalitatieve interviewstudie bij volwassenen met psychiatrische aandoeningen

Waar gaat dit artikel over?

Dit artikel, uitgevoerd in Vlaanderen, België, en gepubliceerd in 2022, verkent de impact van de euthanasiebeoordelingsprocedure op volwassenen met psychiatrische aandoeningen (APC). Het onderzoek wijst uit dat hoewel suïcidale gedachten bij sommige APC’s aanhouden, de procedure hen ook de ruimte geeft om alternatieven voor het leven te heroverwegen en nieuwe behandelingsmogelijkheden te verkennen. Echter, veel APC’s ervaren ambivalentie over de veronderstelde wenselijkheid en waardigheid van euthanasie en maken zich zorgen over de betrokkenheid van hun sociale kring en de impact die dit op hen kan hebben.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De bevindingen zijn belangrijk voor Nederlandse hulpverleners omdat ze de complexe realiteit benadrukken die APC’s ervaren tijdens de euthanasiebeoordelingsprocedure. Het benadrukt de noodzaak van duidelijke communicatie en het beheer van verwachtingen tussen arts en patiënt. Voor degenen die betrokken zijn bij de euthanasiezorg, kunnen deze inzichten helpen om een ondersteunende omgeving te creëren die zowel negatieve impact minimaliseert als positieve gevolgen bevordert bij het verkennen van euthanasieverzoeken.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!