Langdurig leven met doodsgedachten. De ervaring van Elmer.

Gepubliceerd op
19 oktober 2023

Je moet altijd het goede doen, is me altijd geleerd.
Dus toen ik op mijn 17e opgroeide op een plek waar ik het zacht gezegd niet naar mijn zin had en me dermate slecht voelde dat ik elke dag alleen maar dood wilde dacht ik: “ik moet het goede doen; ik maak er geen eind aan. Ik ga afstuderen dan op kamers, dan ben ik uit deze situatie, en dan komt het goed”.

Maar het kwam niet goed.
En terwijl ik naar de uni fietste dacht ik elke 100 meter: “ik voel me zo kut, zal ik me gewoon van mijn fiets laten vallen en wachten tot ik dood ben?”. Maar nee zei ik tegen mezelf, je moet het goede doen en er zijn goede opties en dan komt het vast goed. En dus sleepte ik me elke dag naar de uni en meldde ik me bij de GGZ voor medicatie.

Maar die hielpen niet en het kwam niet goed, maar ik moest het goede doen en dus maakte ik er geen eind aan maar meldde ik me voor psychotherapeutische dagbehandeling.

Maar dat hielp amper en ik kon niet meer. Maar ik wilde het goede doen en dus meldde ik me voor meer medicatie. En daarna voor meer therapie. En ging ik sporten want dat scheen ook goed te zijn. En ik deed een nieuwe studie; zocht een nieuwe woonplaats en probeerde weer andere therapie.
Ik nu ben ik 20 jaar verder. En 4 studies en 4 woonplaatsen en meer dan 10 medicijnen en tientallen banen, therapieën, psychiaters, therapeuten, medicijnen, sporten. En ik heb altijd het “goede” gedaan. Omdat hulpverleners altijd zeiden dat ik door moest gaan. Dat hún behandeling wel zou helpen. Dat de dood geen optie is. En hoewel sommige dingen wel wat hielpen, gaat het nog steeds niet goed.

En dat heeft me aan het denken gezet. Dat altijd maar blijven door proberen niet altijd het goede is. En dat, hoewel voor de meerderheid therapie wel helpt, er mensen zijn bij wie het niet goed komt. En dat er voor hen ook een oplossing moet zijn. Want dat mensen door laten leven soms het ergste is wat je iemand aan kan doen.

En ik zelf? Ik weet het nog niet. Ik heb nog dingen die ik wil proberen. En ik heb een missie. Omdat de GGZ, ondanks dat ik zie dat ze echt hard werken en veel mensen echt helpen, een kleine groep mensen echt in de kou laat staan. En daar wil ik wat aan doen.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!