Voorspellers van aanhoudende suïcidale gedachten

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Waar gaat dit artikel over? Het artikel, getiteld “Longitudinal course of suicidal ideation and predictors of its persistence – A NESDA study”, is gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders in 2019. De eerste auteur is Liia Kivelä en het onderzoek is uitgevoerd in Nederland. De DOI van het artikel is 10.1016/j.jad.2019.07.042.

Dit onderzoek richt zich op de voortgang van suïcidale gedachten over een periode van negen jaar en de voorspellers van aanhoudende suïcidale gedachten. Het onderzoek maakt gebruik van gegevens uit de Netherlands Study of Depression and Anxiety (NESDA). Uit de resultaten blijkt dat suïcidale gedachten in de loop van de tijd afnamen, waarbij de meeste symptoomverminderingen plaatsvonden in de eerste twee jaar van de follow-up. Ernstige slapeloosheid en hopeloosheid waren geassocieerd met een verhoogde kans op aanhoudende suïcidale gedachten. Bovendien was hopeloosheid een significante bemiddelaar in de relatie tussen slapeloosheid en aanhoudende suïcidale gedachten.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Dit onderzoek biedt waardevolle inzichten voor Nederlandse hulpverleners die werken met patiënten met suïcidale gedachten. Door te begrijpen welke factoren bijdragen aan de aanhoudendheid van deze gedachten, kunnen hulpverleners gerichtere interventies en behandelingen bieden.

De bevinding dat slapeloosheid en hopeloosheid sterk geassocieerd zijn met aanhoudende suïcidale gedachten suggereert dat het aanpakken van deze specifieke problemen in de behandeling van cruciaal belang kan zijn. Hulpverleners kunnen overwegen om interventies te implementeren die gericht zijn op het verbeteren van de slaapkwaliteit en het aanpakken van gevoelens van hopeloosheid om zo het risico op aanhoudende suïcidale gedachten te verminderen.

Daarnaast benadrukt dit onderzoek het belang van langdurige zorg en monitoring voor patiënten met suïcidale gedachten. Aangezien de meeste vermindering van symptomen plaatsvond in de eerste twee jaar, is het essentieel dat hulpverleners patiënten gedurende deze periode nauwlettend volgen en ondersteunen.

Deze samenvatting is voor ThaNet, een lerend netwerk dat als doel heeft om de euthanasie zorg in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

 

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!