Psychotische ervaringen voorspellen suïcidale ideatie

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Psychotic experiences as a predictor of the natural course of suicidal ideation: a Swedish cohort study

Waar gaat dit artikel over?

Deze Zweedse cohortstudie onderzoekt de invloed van psychotische ervaringen op de ontwikkeling van suïcidale ideatie bij jongeren. Het onderzoek toont aan dat jongeren tussen 16 en 17 jaar oud die suïcidale gedachten hebben en ook psychotische ervaringen rapporteren, een zes keer hogere kans hebben dat deze suïcidale ideaties aanhouden tot hun vroege volwassenheid. Dit is een opvallende bevinding gezien het feit dat psychotische ervaringen veel vaker voorkomen dan daadwerkelijke psychotische stoornissen, vooral bij jongeren. Het onderzoek benadrukt het belang van het beoordelen van psychotische ervaringen bij jongeren die suïcidale ideaties ervaren, om beter te kunnen voorspellen of deze ideaties zullen aanhouden.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De bevindingen van dit onderzoek zijn bijzonder relevant voor Nederlandse hulpverleners die werken met jongeren met psychiatrische aandoeningen en suïcidale neigingen. Het herkennen van psychotische ervaringen als een risicofactor voor het voortduren van suïcidale gedachten kan clinici helpen om hoog-risicojongeren te identificeren en interventies te ontwikkelen die gericht zijn op zowel de psychotische ervaringen als de suïcidale ideatie. Dit kan bijdragen aan een effectievere preventie en behandeling van suïcidale gedachten en gedragingen, wat uiteindelijk de euthanasiezorg binnen de geestelijke gezondheidszorg kan verbeteren.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!