Rouw na zelfdoding of hulp bij zelfdoding

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: “I lost so much more than my partner” – Bereaved partners’ grief experiences following suicide or physician-assisted dying in case of a mental disorder

Waar gaat dit artikel over?

De studie, uitgevoerd door M.C. Snijdewind en collega’s, richt zich op de rouwervaringen van partners die achterbleven na de zelfdoding of hulp bij zelfdoding van hun partner met een psychische aandoening. Deze studie, uitgevoerd in Nederland, vergeleek rouwreacties van partners na zelfdoding en hulp bij zelfdoding met behulp van de Grief Experience Questionnaire. Er werd vastgesteld dat partners na hulp bij zelfdoding minder ernstige rouw ervaren. De studie benadrukt hoe de goedkeuring van het verzoek om hulp bij zelfdoding kan helpen bij het begrijpen van het ondraaglijke psychische lijden van de overledene. Aan de andere kant ervaren partners na zelfdoding soms juridische ondervragingen en een gebrek aan begrip, wat het rouwproces kan bemoeilijken.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De inzichten uit dit onderzoek zijn zeer relevant voor Nederlandse hulpverleners die te maken hebben met rouwbegeleiding en euthanasie in de psychiatrie. Het toont de noodzaak om de rouwervaringen van nabestaanden te erkennen en te ondersteunen, vooral wanneer het verlies samenhangt met psychische aandoeningen. De studie biedt een basis voor het ontwikkelen van richtlijnen voor rouwbegeleiding en het verbeteren van de communicatie over euthanasie in de geestelijke gezondheidszorg.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!