Palliatieve zorg vernieuwd in de psychiatrie

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Oyster Care: An Innovative Palliative Approach towards SPMI Patients

Waar gaat dit artikel over?

De studie “Oyster Care: An Innovative Palliative Approach towards SPMI Patients” biedt een vernieuwende kijk op palliatieve zorg voor patiënten met ernstige en aanhoudende psychische aandoeningen (SPMI). Dit model, ontwikkeld in Vlaanderen, België, introduceert een ‘exoskelet’ of ‘schil’ waarbinnen patiënten ondersteuning en structuur krijgen om hun leven zo waardevol mogelijk te leven. Het benadrukt de noodzaak van een holistische aanpak, waarbij fysieke, psychologische, sociale en existentiële zorg integraal deel uitmaken van de behandeling. Dit innovatieve zorgmodel biedt een dynamische en persoonlijke benadering die rekening houdt met de behoeften, mogelijkheden en het tempo van elke patiënt.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Oyster Care biedt Nederlandse hulpverleners een voorbeeld van hoe palliatieve zorg in de psychiatrie kan worden aangepast om beter te voldoen aan de complexe behoeften van patiënten met SPMI. Het toont het belang aan van een flexibele, multidimensionale zorgaanpak die verder gaat dan alleen de medische behandeling. Dit model kan Nederlandse hulpverleners inspireren om vergelijkbare holistische zorgprogramma’s te ontwikkelen, die kunnen bijdragen aan de verbetering van euthanasiezorg voor mensen met een psychiatrische aandoening door een focus op levenskwaliteit en welzijn.

  • Auteurs: Ilse Decorte, Françoise Verfaillie, Loïc Moureau, Sandrine Meynendonckx, Kim Van Ballaer, Isabelle De Geest, Axel Liegeois
  • Publicatiedatum: 08 juni 2020
  • DOI: 10.3389/fpsyt.2020.00509

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!