Wanneer last een reden wordt voor levensbeëindiging

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Perceived Burdensomeness and the Wish for Hastened Death in Persons With Severe and Persistent Mental Illness

Waar gaat dit artikel over?

Het artikel, uitgebracht in “Frontiers in Psychiatry” in januari 2021, bespreekt de rol van ervaren last als een factor bij de wens tot vervroegde dood bij personen met ernstige en aanhoudende psychische aandoeningen (Severe and Persistent Mental Illness, SPMI). Deze studie, onder leiding van Julia Stoll, Christopher James Ryan en Manuel Trachsel, wijst uit dat het gevoel een last te zijn voor anderen een invloed kan hebben op de vraag naar medische bijstand bij levensbeëindiging (Medical Assistance in Dying, MAID). Het erkent echter ook dat MAID ethisch niet houdbaar is als SPMI leidt tot een onrealistische beoordeling van de last, wat wijst op een gebrek aan besluitvormingscapaciteit. Het artikel benadrukt dat de mogelijkheid dat sommige personen met SPMI zich een last voelen, niet automatisch betekent dat zij uitgesloten moeten worden van MAID.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Voor Nederlandse hulpverleners levert dit artikel belangrijke ethische overwegingen op rond de thematiek van euthanasie en hulp bij zelfdoding in de psychiatrie. Het helpt bij het navigeren van de complexe besluitvorming rond MAID en het biedt inzicht in hoe ervaren last een rol kan spelen bij de wens tot euthanasie. Deze informatie kan zorgverleners ondersteunen in het beoordelen van euthanasieverzoeken, met name bij patiënten met SPMI, en hen aanmoedigen om steeds een holistische benadering te hanteren die rekening houdt met de wensen en het welzijn van de patiënt.

  • Auteurs: Julia Stoll, Christopher James Ryan, Manuel Trachsel
  • Publicatiedatum: 12 januari 2021
  • DOI: 10.3389/fpsyt.2020.532817

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!