Hulp bij levensbeëindiging in de psychiatrie

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Physician Assisted Death for Psychiatric Suffering: Experiences in the Netherlands

Waar gaat dit artikel over? Dit artikel uit “Frontiers in Psychiatry” belicht de praktijk van hulp bij levensbeëindiging (PAD) voor patiënten met psychiatrische aandoeningen in Nederland. De onderzoekers geven een historisch overzicht en beschrijven de huidige regelgeving, klinische uitdagingen en epidemiologische data rondom PAD in psychiatrische zorg. In Nederland, waar PAD sinds de jaren ’90 wettelijk mogelijk is voor psychiatrische patiënten, is er een toename in het aantal gevallen, maar blijft het relatief zeldzaam. De complexiteit van het vaststellen van ‘onbehandelbaar lijden’ en ‘wilsbekwaamheid’ bij psychiatrische patiënten wordt benadrukt. Ook wordt het belang van gedegen procedures en overleg tussen medische professionals om aan de zorgvuldigheidseisen te voldoen, onderstreept.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Nederlandse zorgverleners kunnen leren van de ervaringen en uitdagingen die het artikel presenteert. Het inzicht in de zorgvuldigheidseisen en de manier waarop wilsbekwaamheid en onbehandelbaar lijden worden vastgesteld, biedt hulpverleners handvatten voor de eigen praktijk. Ook de beschrijving van de rol die zorgverleners spelen in het begeleiden van patiënten en hun naasten door het proces van PAD is waardevol. Nederlandse professionals kunnen deze kennis gebruiken om hun praktijken te verfijnen en om een open dialoog te voeren over de complexe ethische en praktische aspecten van levensbeëindiging in de psychiatrie.

Auteurs: SMP van Veen, GAM Widdershoven, ATF Beekman, N Evans Publicatiedatum: 20 juni 2022 DOI: 10.3389/fpsyt.2022.895387

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!