Ouderen, levensmoeheid en euthanasie

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Waar gaat dit artikel over? Het artikel, getiteld “Prevalence and characteristics of older adults with a persistent death wish without severe illness: a large cross-sectional survey”, is geschreven door Iris D. Hartog, Margot L. Zomers en andere auteurs. Het werd gepubliceerd in “BMC Geriatrics” in 2020. De DOI van het artikel is https://doi.org/10.1186/s12877-020-01735-0.

Dit onderzoek richt zich op ouderen die een aanhoudende doodswens hebben zonder ernstig ziek te zijn, vaak aangeduid als “voltooid leven” of “levensmoeheid”. In Nederland en België is er een intens debat over de vraag of deze personen legale opties voor euthanasie of hulp bij zelfdoding (EAS) zouden moeten hebben. Het hoofddoel van de studie was om de prevalentie en kenmerken van deze ouderen te onderzoeken. Uit de resultaten bleek dat 1,25% van de respondenten een aanhoudende doodswens had zonder ernstige ziekte. Bovendien bleek dat een doodswens niet altijd gelijkstaat aan de wens om daadwerkelijk te sterven.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Dit onderzoek werpt licht op de complexe kwestie van ouderen die een doodswens hebben zonder ernstig ziek te zijn. Voor Nederlandse hulpverleners biedt dit inzicht in de nuances en variëteit van doodswensen bij ouderen. Het helpt professionals om beter te begrijpen wat deze ouderen doormaken en hoe ze hen het beste kunnen ondersteunen.

Het onderzoek benadrukt dat niet elke doodswens gelijkstaat aan de wens om daadwerkelijk te sterven. Dit is een belangrijk onderscheid voor hulpverleners die werken met ouderen die een euthanasieverzoek doen. Voor ThaNet, dat streeft naar verbetering van de euthanasiezorg in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg, onderstreept dit onderzoek het belang van voortdurende educatie en training. Het helpt professionals om beter geïnformeerde en ethische beslissingen te nemen rondom euthanasie bij ouderen zonder ernstige ziekte.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!