Euthanasie en geestelijke gezondheid in Spanje

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Waar gaat dit artikel over? Het artikel, getiteld “Persons with mental disorders and assisted dying practices in Spain: An overview”, is gepubliceerd in het International Journal of Law and Psychiatry in maart 2023. De eerste auteur is Sergio Ramos-Pozón. Het onderzoek is uitgevoerd in Spanje en het artikel is gepubliceerd met de DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijlp.2023.101871.

Op 25 juni 2021 werd de euthanasiewet in Spanje van kracht, die twee manieren biedt om iemand te helpen zijn leven te beëindigen: euthanasie en/of medisch geassisteerde zelfdoding. Een van de vereisten is dat de persoon lijdt aan een ernstige, chronische en invaliderende aandoening of een ernstige en ongeneeslijke ziekte, terwijl hij tegelijkertijd de nodige competentie toont om te beslissen. Er is een mogelijkheid dat een patiënt met geestelijke gezondheidsproblemen zo’n verzoek indient. Dit artikel analyseert de vereisten vanuit een ethisch-juridisch perspectief om te bepalen wanneer een euthanasieverzoek van een persoon met een geestelijke gezondheidsstoornis als legitiem en in overeenstemming met wettelijke bepalingen kan worden beschouwd.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan? Dit artikel kan Nederlandse hulpverleners inzicht geven in hoe Spanje omgaat met euthanasieverzoeken van personen met geestelijke gezondheidsproblemen. Door te begrijpen hoe een ander Europees land deze complexe kwestie benadert, kunnen Nederlandse professionals hun eigen praktijken en beleid evalueren en verbeteren.

De Spaanse aanpak benadrukt het belang van het beoordelen van de competentie van de patiënt en het waarborgen van hun autonomie. Dit kan Nederlandse hulpverleners helpen om vergelijkbare beoordelingen uit te voeren en ervoor te zorgen dat patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen die euthanasie overwegen, volledig geïnformeerd en competent zijn in hun beslissing.

Bovendien kan het begrijpen van de ethische en juridische overwegingen die in het Spaanse systeem worden gemaakt, Nederlandse hulpverleners helpen bij het navigeren door hun eigen ethische dilemma’s en besluitvormingsprocessen rondom euthanasie voor patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen.

In het licht van de missie van ThaNet om de euthanasiezorg in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg te verbeteren, biedt dit artikel waardevolle inzichten en perspectieven die kunnen bijdragen aan de voortdurende discussie en ontwikkeling van best practices in Nederland.

 

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!