Jeroen
Ervaringsdeskundig nabestaande

Ik ben Jeroen, ervaringsdeskundige naaste. Mijn vader Jan was z’n hele leven depressief. Na een lang voortraject, werd hem op z’n 67e levensjaar euthanasie toegezegd. Echter, niemand kwam in actie. Z’n dossier werd heen en weer geschoven tussen de psychiaters, de huisarts en het Expertisecentrum Euthanasie. Weken en maanden gingen voorbij, zonder duidelijkheid over wie wanneer de euthanasie bij m’n vader zou verrichten. Hij heeft uiteindelijk besloten het zelf te gaan doen. Op 26 november 2021 is hij in ons bijzijn gestorven met behulp van de helium-methode.

Niet alles in het leven is maakbaar. Wanneer doorbehandelen alleen de lijdensweg verlengt, dan moeten we durven accepteren dat het ondersteunen bij een humaan einde in de vorm van euthanasie, ook behoort tot het diensten-pallet van een psychiater.

Ik hoop via ThaNet mijn bijdrage te kunnen leveren aan de noodzakelijke verandering binnen de psychiatrie, zodat patiënten met een persisterende doodswens serieus worden genomen; naasten beter worden betrokken en euthanasie als serieuze behandeloptie wordt gezien, niet om het leven te verlengen, maar om de lijdensweg op een humane manier te beëindigen.

Andere stuurgroepleden

Radboud Marijnissen
Voorzitter ThaNet
Mascha Mos
Psychiater
Rosalie Pronk
Ethicus en onderzoeker
Elmer Kloppenburg
Ervaringsdeskundige
Erica ten Have
Projectondersteuner ThaNet
Koos de Boed
Ervaringsdeskundige suïcidaliteit
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!