De impact van jeugdtrauma op suïcidale gedachten

Robotje ThaNet

Samengevat door  kunstmatige intelligentie

Er kunnen onjuistheden in deze tekst voorkomen.

Titel onderzoek: Childhood adversity predicts persistence of suicidal thoughts differently in females and males at clinical high-risk patients of psychosis.

Waar gaat dit artikel over?

Dit onderzoek, gepubliceerd in “Early Intervention in Psychiatry” in 2019, richt zich op hoe jeugdtrauma (Childhood Adversity, CAT) de persistentie van suïcidale gedachten (SUI) voorspelt bij patiënten die klinisch een hoog risico lopen op psychose. Het onderzoek, uitgevoerd in verschillende Europese landen waaronder Nederland, toont aan dat totale CAT-scores en alle domeinen, behalve fysieke verwaarlozing, suïcidale ideaties voorspellen over de studieperiode. Interessant is dat de effecten van CAT op SUI verschillend zijn voor mannen en vrouwen en dat deze effecten gemedieerd worden door klinische depressie en gelijktijdige depressieve symptomen.

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

Deze bevindingen zijn waardevol voor Nederlandse hulpverleners die werken met cliënten met een hoog risico op psychose. Ze benadrukken het belang van het beoordelen van jeugdtrauma bij het voorspellen van suïcidale gedachten. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van gerichte interventies voor cliënten met suïcidale neigingen, vooral in het licht van euthanasiezorg voor psychiatrische patiënten. Het biedt een basis voor het opstellen van behandelplannen die rekening houden met geslachtsspecifieke verschillen en de rol van depressie bij het aanpakken van suïcidaliteit.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!