Schelpzorg: een palliatief zorgmodel voor patiënten met een ernstige persisterende psychiatrische aandoening

Robert Meijburg
Verpleegkundig specialist en bestuurslid ThaNet
Gepubliceerd op
19 juni 2024

In Vlaanderen is een mooie ontwikkeling gaande; de schelpzorg. In dit artikel uit 2021 in het tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg beschrijven de initiatiefnemers wat schelpzorg inhoudt en wat we eraan kunnen hebben. ThaNet bestuurslid Robert Meijburg vat het artikel kort voor ons samen.

 

Waar gaat dit artikel over:

Schelpzorg, of crustatieve zorg, is een Vlaams zorgmodel aan patiënten met een ernstige, persisterende psychiatrische aandoening (EPPA). Volgens een aantal onderzoekers en behandelaren wordt deze patiëntengroep soms overbehandeld. Daarom creëren de zorgverleners een “exoskelet”, een “schelp” of een “externe structuur omdat de patiënten een te zwakke “interne structuur” hebben om te kunnen functioneren”.

Schelpzorg wordt gezien als een vorm van palliatieve zorg met vier uitgangspunten: somatische zorg, psychologische zorg, sociale zorg en existentiële zorg. Het doel is om EPPA-patiënten een meer zinvol leven te bieden, vanuit een holistisch zorgmodel.

 

Wat hebben Nederlandse hulpverleners hieraan?

De visie achter schelpzorg biedt de mogelijkheid om na te denken over een goed zorgmodel voor mensen in persisterende psychiatrische problematiek en een lage kwaliteit van leven.

 

Auteurs: I. Decorte, et al

Publicatiedatum: 2021

DOI: 10.47671/TVG.77.20.177

Link: Schelpzorg: een palliatief zorgmodel voor patiënten met een ernstige, persisterende psychiatrische aandoening (tvgg.be)

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!