ThaNet organiseert eerste live netwerkbijeenkomst en lanceert website

Heleen Weber
Ervaringsdeskundige / naaste
Gepubliceerd op
15 december 2023

We kunnen tevreden terugkijken op een geslaagd en goed bezocht eerste symposium van ThaNet! Het auditorium van de VU was vrijwel geheel gevuld met mensen uit allerlei disciplines, samenwerkingspartners, uit het netwerk waarbinnen ThaNet opereert.

Na een welkomstwoord van Radboud Marijnissen, voorzitter van ThaNet, opende Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Volksgezondheid van het ministerie van VWS, de bijeenkomst officieel.
De eerste presentatie had als onderwerp suïcidepreventie bij jongeren met persisterende suïcidaliteit en werd verzorgd door klinisch psycholoog Janine Deurloo. Zij liet zien dat het belangrijk is om te luisteren, op je handen te zitten en te verdragen. De jongere moet zich gehoord weten; ga niet te snel over op overname van de regie door b.v. te verwijzen of op te nemen. Verdraag het risico dat de jongere toch overgaat tot suïcide. Belangrijk ook is een goede samenwerking met het systeem; leg uit waarom opname niet altijd de beste keus is.

Vervolgens vertelde ervaringsdeskundige Gabriëlle haar indrukwekkende verhaal. Zij kreeg een aantal jaar geleden het mooiste verjaardagscadeau ooit: het bericht dat ze een ambulant euthanasieteam toegewezen had gekregen. Na een aantal gesprekken werd duidelijk dat zij daadwerkelijk euthanasie zou krijgen. Dit, samen met het feit dat ze zich eindelijk gehoord en gezien voelde, het besef dat ze zich dus niet aanstelde, gaf haar zoveel rust dat ze het nog steeds redt. Haar leven is nog altijd niet makkelijk, maar met de deur op een kier naar hulp, is het voor haar nog steeds mogelijk door te gaan.

Na de pauze, was het tijd voor een interactieve paneldiscussie met Elnathan Prinsen, Mariëlle Ploumen en Bert van Hemert. Dit gesprek maakte duidelijk hoe er binnen de bestuurskamers van de Nederlandse GGZ naar euthanasie wordt gekeken. Iedereen is het er wel over eens dat elke hulpverlener binnen de GGZ een euthanasieverzoek moet kunnen bespreken en dat dat ook deel van de opleiding moet zijn, maar hoe de uitvoering van euthanasie georganiseerd moet worden bleef een onderwerp van discussie. Helder werd wel dat scholing, tijd en middelen basisvoorwaarden zijn. Met andere woorden: werk aan de winkel voor ThaNet!

Het laatste onderwerp van de middag was de officiële lancering van de website van ThaNet. De zaal telde collectief af van 10 naar 0 en toen ging de website de lucht in. Een site die bedoeld is als brede kennisbank voor iedereen die met euthanasie te maken heeft. Vicevoorzitter, Sisco van Veen, riep de aanwezigen dan ook op om alles wat er is, e-learning, scholingsmodules, ervaringsverhalen van zowel patiënten, naasten als hulpverleners, handreikingen, informatie over praatgroepen, second opinions etc., via deze site met elkaar te delen.

Na het dankwoord van Radboud Marijnissen, was er een geslaagde netwerkborrel waar mensen, net als in de pauze, elkaar opzochten en wisten te vinden voor mooie gesprekken en het uitwisselen van ervaringen en contactgegevens.

De volgende online netwerkbijeenkomsten staan alweer gepland en zijn te vinden bij de evenementenpagina. De volgende live bijeenkomst mag ook in de agenda op 22 oktober 2024.

Misschien ook interessant

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!