Terugblik Netwerkbijeenkomst 4 maart 2025
Hoe beoordeel je de invloed van een stoornis op een stervenswens als het een pervasieve ontwikkelingsstoornis betreft? Een uitdaging -of eerder onmogelijkheid?- die Derek Strijbos* als één van meerdere dilemma’s naar voren bracht in zijn bijdrage op 4 maart tijdens de 1e netwerkbijeenkomst van 2025. Het thema ‘Autisme en Euthanasie’ stond op de agenda. De bijeenkomst werd druk bezocht. Dat euthanasievraagstukken bij deze doelgroep niet gemakkelijk zijn, bleek wel uit de vele vragen die gesteld werden in de chat.
Paulan Stärcke** bracht met enkele ervaringen uit haar werk de theoretische uitdagingen en moeilijkheden naar de klinische praktijk. Casuïstiek die inzichtelijk maakt dat er geen vaststaand recept of formule is: elke besluitvorming is op zichzelf staand, zo objectief mogelijk binnen de bestaande kaders en toegespitst op de individuele (stoornis)aspecten van de persoon met een verzoek tot levensbeëindiging.
Tot slot vulde Jan van Dieren aan met zijn ervaring vanuit het naastenperspectief. Hij bleef naast zijn dochter staan in haar zoektocht naar een afsluiting van haar leven. Dat is ook de uitnodiging die hij naar de hulpverleners doet: “gewoon praten over de dood, dat geeft veel meer ruimte”, proberen te begrijpen hoe de ander tot zijn vraag komt. Of, zoals Derek Strijbos zegt: “Als je goed probeert te begrijpen hoe iemand met autisme de wereld en zichzelf en de ander ervaart, dat dan het wilsbekwaamheidsprobleem eigenlijk als sneeuw voor de zon verdwijnt”.
Wil jij er een volgende keer ook bijzijn? Meld je aan als netwerklid (contact@thanet.nl). Je wordt dan niet alleen op de hoogte gehouden van de netwerkbijeenkomsten, ook ontvang je enkele keren per jaar de nieuwsbrief van ThaNet.
De volgende online netwerkbijeenkomst is 10 juni a.s. van 15.30 tot 17.00.
*Derek Strijbos is psychiater en A-opleider bij Dimence Groep en hoogleraar Filosofie in de GGZ aan de Radboud Universiteit
** Paulan Stärcke is psychiater bij Expertisecentrum Euthanasie en SCEN-arts